Hoe een idee uitgroeit tot evenement

Het begin van atelierroute begon in 2003 met “Struinen door tuinen” met 2 deelnemers en 3 routes per jaar. In 2006 richtte Jacques Kamminga samen met Jelle Drenth atelierroute “Reisgenoten” op. Er deden 21 kunstenaars mee aan de route die als herkenning een lap stof met rode en witte strepen hadden.

In 2010 kreeg “Reisgenoten” voor het eerst subsidie en diverse sponsors leverden hun onontbeerlijke bijdrage. In 2012 kreeg de organisatie meer steun van vrijwilligers en konden taken worden verdeeld. De kunstroute telde dat jaar 45 deelnemers op 24 locaties. Er was een overzichtsexpositie in het Evertshuis en de wethouder verrichtte de opening. Het evenement groeide. In de gemeente Reeuwijk werd inmiddels op initiatief van de Rotary-club door vrijwilligers een eigen atelierroute georganiseerd onder de naam “Kunst aan de Plas”. Het mooie plassengebied maakte de route extra aantrekkelijk. Diverse kernen in de omgeving van Bodegraven en Reeuwijk werden samengevoegd tot één gemeente met de naam “Bodegraven-Reeuwijk”. Dit vroeg om een samengaan van beide kunstroutes. 

Het resultaat is de huidige stichting “KunstKring Bodegraven-Reeuwijk” met een actief bestuur dat tweejaarlijks de kunstroute organiseert.

logoverandering

In 2014 én 2016 waren er ruim 100 deelnemers. In 2015 werd ook de eerste tweejaarlijkse kunstmarkt gehouden.  Inmiddels had de organisatie een fraaie website ontwikkeld waardoor de deelnemers de gelegenheid kregen zich te profileren.  Zo is de belangeloze inzet van een aantal enthousiaste inwoners uitgegroeid tot een initiatief met een volwassen publiciteit waarnaar ieder jaar in de lente door deelnemers én bezoekers wordt uitgekeken.

Hoe een idee uitgroeit tot evenement

In 2001 vormde zich een groepje kunstenaars onder de naam “Reisgenoten” in de gemeente Bodegraven. Een aantal jaren sloten zij zich aan bij “open-tuin” dagen om hun werk te exposeren. Jacques Kamminga zorgde voor meer bekendheid door informatie in diverse lokale bladen, een zelfgemaakte stencil folder en rood/witte vlaggen op locatie.

De toenmalige voorzitter Jelle Drenth had zich inmiddels bij de groep aangesloten en een kleurrijke folder ontworpen. In 2010 werd er voor het eerst subsidie aangevraagd en sponsors leverden hun onontbeerlijke bijdrage. In 2012 kreeg de organisatie meer steun van vrijwilligers en konden taken worden verdeeld. De kunstroute telde dat jaar 45 deelnemers op 24 locaties. Er was een overzichtsexpositie in het Evertshuis en een wethouder verrichtte de opening. Het evenement groeide. In de gemeente Reeuwijk werd inmiddels op initiatief van de Rotary-club door vrijwilligers een eigen atelierroute georganiseerd onder de naam “Kunst aan de Plas”. Het mooie plassengebied maakte de route extra aantrekkelijk. De diverse kernen in de omgeving èn Bodegraven en Reeuwijk werden samengevoegd tot één gemeente met de naam “Bodegraven-Reeuwijk”. Dit vroeg om een samengaan van van beide kunstroutes. Het resultaat is de huidige stichting “Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk” met een actief bestuur dat tweejaarlijks de kunstroute organiseert.

logoverandering

In 2014 waren er 101 en in 2016, 102 deelnemers. In 2015 werd ook begonnen met een nieuwjaarsbijeenkomst en de eerste tweejaarlijkse kunstmarkt. Inmiddels had de organisatie met steun van de gemeente een fraaie website ontwikkeld nadat Jelle Drenth jarenlang de kunstroute had gepromoot. Deelnemers kregen daardoor de gelegenheid zich te profileren. Zo is belangeloze inzet van een aantal enthousiaste inwoners uitgegroeid tot een initiatief met volwassen publiciteit waarnaar ieder jaar in de lente door deelnemers én bezoekers wordt uitgekeken.